Scroll Top

Εύκολη Ανακαίνιση Βήμα Βήμα

Στις μέρες μας, η ανάγκη για ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί δραστικά, η ανακαίνιση σπιτιού είναι από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα τον τελευταίο καιρό.

Αυτό συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύσαμε, διανύουμε, και κατά πάσα πιθανότητα θα διανύομε και στο μέλλον στην χώρα μας.

Όμως, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια ιδανική λύση για ένα σπίτι το οποίο θα προσφέρει τέλειες συνθήκες διαμονής, ενώ θα απαιτεί φυσικά λιγότερα έξοδα από ένα καινούριο.

Συνεπώς, έχουν επίσης αυξηθεί οι ανάγκες για έναν οδηγό, ο οποίος θα περιγράφει πως μπορεί μία αναμόρφωση να γίνει γρήγορα και εύκολα, αναλύοντας κάθε διαδικασία βήμα-βήμα.

Ψάχνεις και εσύ για έναν αναλυτικό οδηγό ο οποίος θα σε βοηθήσει να ανακαινίσεις το σπίτι σου στην εντέλεια;

Θέλεις να ξέρεις ακριβώς ποιες διαδικασίες χρειάζεται να γίνουν; Θέλεις να ξέρεις ακριβώς το κόστος του έργου;

Αυτός ο οδηγός θα αναλύσει βήμα-βήμα όλα όσο χρειάζεται να ξέρεις ώστε να πετύχεις το τέλειο, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα για το καινούριο σου σπίτι!

Ποιο είναι το πρώτο βήμα;

Ανανέωση μπάνιου σε μοντέρνες γραμμές
Ανανέωση μπάνιου σε μοντέρνες γραμμές

Δεν είναι σπάνια η ανάγκη για ανακαίνιση. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει την αγορά μίας εντελώς καινούριας κατασκευής, όπως αναφέρεται και παραπάνω.

Η αγορά ενός εντελώς καινούριου σπιτιού δεν συμφέρει λόγω των φόρων, αλλά και των διαδικασιών και συνεπώς του χρόνου που απαιτεί η ανέγερση ενός ολοκαίνουριου κτηρίου.

Το πρώτο και πιο σώφρον  βήμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε μία εταιρεία ανακαινίσεων για την αναμόρφωση του χώρου.

Έναν επαγγελματία που να ξέρει την δουλειά και να έχει εμπειρία. Για παράδειγμα, έναν μηχανικό ή ακόμα και μία πιο οργανωμένη εταιρία που αναλαμβάνει ανακαινίσεις και με ένα συμφωνητικό θα έχεις εγγυημένα ό,τι θες έτοιμο χωρίς να κουραστείς και να έχεις έγνοιες.

Αυτό γιατί τα ποσοστά αποτυχίας είναι αρκετά υψηλά στις περιπτώσεις που κάποιοι επιχείρησαν να διαχειριστούν μόνοι τους μια ολόκληρη αναμόρφωση και συνήθως ξέφυγαν κατά πολύ τον χρόνο και τον προϋπολογισμό που είχαν ορίσει.

Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό, αφού η έλλειψη αρκετής εμπειρίας δεν επιτρέπει την σωστή, λεπτομερή και σχολαστική διαχείριση των διάφορων εργασιών που χρειάζονται αλλά και την αντιμετώπιση εν δυνάμει τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Για αυτόν τον λόγο, θα ήταν καλό να προτιμήσεις μία εταιρία να αναλάβει την ανακαίνιση του ακίνητου σου.

Αυτή θα αναλάβει εξολοκλήρου τις διαδικασίες που χρειάζονται, από την μελέτη του χώρου και των μελλοντικών εργασιών, μέχρι και την ολοκληρωτική ανακατασκευή του χώρου.

Δεν χρειάζεται να έχεις δηλαδή έγνοιες για τίποτα όσον αφορά την τεχνική και λειτουργική πλευρά τις συντήρησης.  Εκτός από αυτό, θα είναι και ένας σίγουρος μελλοντικός συνεργάτης και βοηθός, που θα σε βοηθήσει όποτε τυχόν χρειαστεί.

Εξυπηρετικές Πληροφορίες

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις πριν καν αρχίσεις τις διαδικασίες, είναι να γνωρίζεις την ηλικία της οικίας.

Εάν αυτή μετράει παραπάνω από 30-35 χρόνια, θα πρέπει να προβείς σε άλλες, επιπλέον διαδικασίες ώστε να δημιουργήσεις έναν ασφαλή χώρο για την διαβίωση σου αλλά και της οικογένειάς σου.

Αναλυτικότερα, σε περίπτωση που ένα τέτοιο σπίτι προορίζεται για γενική ανακαίνιση, θα ήταν απαραίτητο να αλλαχτούν όχι μόνο τα υδραυλικά αλλά και τα ηλεκτρολογικά, για να μην υπάρξουν μελλοντικές βλάβες στο σπίτι, που μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Θα πρέπει λοιπόν να αλλαχτεί το δίκτυο ύδρευσης, τα σιφώνια και τα πλακάκια του δαπέδου του μπάνιου, για ένα καλύτερο, πιο λειτουργικό, υγιεινότερο, ασφαλέστερο αλλά και  αισθητικό τελικό αποτέλεσμα.

Ένας πίνακας ηλεκτροδότησής θα ήταν επίσης μία πολύ καλή αναγκαία αλλαγή. Θα πρέπει να είναι καλά και σύγχρονα δομημένος έτσι ώστε να παρέχει ασφάλεια και ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα για την αναμόρφωση του ακινήτου.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να αλλαχτεί είναι τα εξωτερικά κουφώματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό περιβάλλον κυρίως στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η μόνωση και προστασία από την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού και το ψυχρό κρύο του χειμώνα αντίστοιχα, και έτσι θα επωφεληθείτε έχοντας λιγότερα έξοδα στο μέλλον.

Γενικότερα οι Διαδικασίες που θα Χρειαστούν

Πιο γενικά, οι διαδικασίες που χρειάζονται για μία καλή και επιτυχής αναμόρφωση είναι οι εξής:

  1. Σχεδιασμός και Προγραμματισμός
  2. Επισκευή Οροφής, Τοίχων, Κουφωμάτων και Παραθύρων
  3. Κατεδάφιση (μπάζων, άχρηστων τοίχων, διαχωριστικών κλπ.)
  4. Σχεδιασμός ενός Σκελετού Οικοδομής
  5. Θέρμανση, Κλιματισμός Ηλεκτρικά και Υδραυλικά
  6. Μόνωση
  7. Γυψοσανίδες
  8. Πατώματα
  9. Παράθυρα
  10. Ξυλουργικές Εργασίες
  11. Βάψιμο Τοίχων ή/και Τοποθέτηση Ταπετσαριών
  12. Θερμοπρόσοψη
  13. Εξωτερικές Παρεμβάσεις (Κήπος, Σκίαστρα κλπ.)

Αυτή είναι μία πολύ γενική αναφορά στις κύριες διαδικασίες που χρειάζονται για μια ολοκληρωμένη και επιτυχής ανακατασκευή ενός ακινήτου. Πιο κάτω θα βρεις μία λεπτομερή περιγραφή και ανάλυση κάθε βήματος.

Κινήσεις που Ακολουθεί μία Εταιρία

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η πρόσληψη μίας οργανωμένης εταιρίας για την διαχείριση του έργου της αναμόρφωσης ενός ακινήτου είναι μία πολλή καλή, ασφαλής και σώφρων ιδέα.

Όχι μόνο επειδή θα έχεις έναν σίγουρο και αμετάβλητο προϋπολογισμό (τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές), έναν σταθερό αριθμό εργασιών και διαδικασιών που γνωρίζεις εκ των προτέρων, και ένα συγκεκριμένο και επίσης αμετάβλητο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες.

Έτσι δεν χρειάζεται να αναλάβεις κάποια δύσκολη, σύνθετη και χρονοβόρα δουλειά εσύ, όπου οι πιθανότητες αποτυχίας, σε περίπτωση που δεν έχεις εμπειρία, είναι πολύ υψηλές.

Με λίγα λόγια, θα δώσεις κάποιο συγκεκριμένο ποσό  χρημάτων σε μία εταιρία, και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα έχεις μία τέλεια ανακαινισμένη κατοικία, η οποία εκτός από αισθητική θα είναι και άκρως λειτουργική, και φυσικά δεν θα έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από ένα καινούριο, μοντέρνο κτήριο.

Τα βήματα που ακολουθεί μία εταιρία που θα αναμορφώσει έναν χώρο, είναι τις περισσότερες φορές τα εξής: (φυσικά και οι διαδικασίες που αναφέρονται παρακάτω διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία ή ακόμη και από χώρο σε χώρο, αλλά παρακάτω θα βρεις τις πιο κύριες και συνηθισμένες διαδικασίες που παρατηρούνται)

Βήμα 1 Σχεδιασμός, Πλάνο

Μία εταιρία πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία ή ζητήσει οτιδήποτε από τον πελάτη, πρέπει να ετοιμάσει ένα πλάνο, ένα σχέδιο το οποίο θα ακολουθεί κατά την διάρκεια όλων των επόμενων εργασιών και διαδικασιών.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν ένα ενιαίο και συνολικό αποτέλεσμα σε όλο το σπίτι, και οι δουλειές γίνονται πιο γρήγορα, αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα.

Οι επαγγελματίες πάντα δίνουν προτεραιότητα στο τι θέλει και ζητάει ο πελάτης, αλλά κυρίως αυτό αφορά την διακόσμηση και την εμφάνιση του χώρου και όχι λειτουργικά και τεχνικά θέματα.

Για παράδειγμα η εταιρία πριν προβεί σε οποιαδήποτε εργασία κάνει μια συζήτηση με τον πελάτη για:

  • Λειτουργικά Θέματα
  • Σχεδιαστικό και Αισθητικό Ύφος και Στυλ που θέλει ο πελάτης
  • Απορίες και Επεξηγήσεις για θέματα που μπορεί να αγωνιούν οι πελάτες ή απλά θέλουν να γνωρίζουν. Φυσικά, οι επαγγελματίες θα προτείνουν τις δικιές τους ιδέες για την ιδανικότερη λύση, η οποία θα συνδυάζει και λειτουργικότητα και αισθητική.

Tώρα θα έχει δημιουργήσει μία ιδέα, ένα σκίτσο του επιθυμητού αποτελέσματος.

Μετά από αυτές τις πληροφορίες και με την εμπειρία και γνώση που έχει, είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ξεκινώντας με την μελέτη του χώρου.

Φυσικά η εταιρία θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη για τον προϋπολογισμό και την χρονική διάρκεια του έργου.

Yπολογίζει πόσο χρόνο αλλά και το κεφάλαιο που θα χρειαστεί.

Μετά από αυτό, εκδίδουν μία προσφορά που αναλύει με λεπτομέρεια τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, και έτσι και τον προϋπολογισμό του έργου.

Αυτή η προσφορά υποχρεώνει την εταιρία να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της, δηλαδή το κεφάλαιο και τον χρόνο που θα χρειαστεί, τα υλικά, το πλήθος των εργασιών και άλλα.

Βήμα 2. Επίσκεψη στον Χώρο

Η επίσκεψη ενός ειδικού στην κατοικία είναι αδιαμφησβήτητα απαραίτητη. Η εταιρία που προσέλαβες στέλνει έναν μηχανικό ο οποίος ελέγχει τον χώρο και καταγράφει οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί.

Ο επαγγελματίας βλέπει τα πράγματα από ένα διαφορετικό πεδίο, λόγω της ιδιότητας του, και μπορεί εύκολα να υπολογίζει τι χρειάζεται και τι είναι απαραίτητο για το έργο. Ο μηχανικός γενικότερα:

  • Ελέγχει το Περιβάλλον. Ο μηχανικός ελέγχει όχι μόνο το εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και το εξωτερικό, όπως και τα γειτονικά κτήρια, το ύφος και το στυλ της ευρύτερης περιοχής, το φυσικό φως, την κίνηση και τον προσανατολισμό, αλλά φυσικά και τις ιδιαιτερότητες του δικού σας μοναδικού χώρου.

Φυσικά και η πολυετής πείρα που έχουν οι επαγγελματίες και οι μέθοδοι και διαδικασίες που χρησιμοποιούν αλλά και η καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των τεχνικών εξασφαλίζουν ένα όμορφο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Βήμα 3. Προετοιμασία και Έναρξη Εργασιών

Μετά όλες τις διαδικασίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρία σιγά-σιγά θα ξεκινήσει τις εργασίες.

  • Μέτρηση Διαστάσεων. Οι μηχανικοί θα μετρήσουν με ακρίβεια όλα τα σημεία και τις συνολικές διαστάσεις του χώρου (επιμέρους μήκη, πλάτη και ύψη) όπως και τα ανοίγματα αλλά και τα εσωτερικά κουφώματα. Επίσης συνήθως μετράνε τις κολώνες, τα δοκάρια, τις ελαφρές κατασκευές (π.χ. γυψοσανίδες, κρεμαστές οροφές κτλ.) αλλά και τα διάφορα εξαρτήματα των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεις. Έτσι, οι επαγγελματίες τώρα πια έχουν ένα πλήρες και άκρως λεπτομερές πλάνο με την βοήθεια του οποίου έχουν μια συνολική και αναλυτική εικόνα του χώρου, και μπορούν να προτείνουν ιδέες και λύσεις για την τέλεια αναμόρφωση της οικίας.
  • Μετά από αυτά, ξεκινάνε τις εργασίες. Το πρώτο βήμα που κάνουν είναι συνήθως οι κατεδαφίσεις και αποξηλώσεις. Κατεδαφίζουν και αποξηλώνουν δηλαδή στοιχεία της οικίας τα οποία είναι είτε άχρηστα είτε περιττά, όπως για παράδειγμα μεσοτοιχίες και σπανιότερα ίσως κάποιες εξωτερικές τοιχοποιήσεις. Οι μηχανικοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε περιπτώσεις που το σπίτι είναι παλιό, και κάποια μετατροπή που δεν είναι καλά μελετημένη μπορεί να προκαλέσει βλάβες και να επηρεάσει την στατικότητα και την ακεραιότητα όλου του κτίσματος.

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα που κάνει μια εταιρία για να ξεκινήσει την ανανέωση της οικίας.

Ακόμα και αν προτιμήσεις να κάνεις την ανακαίνιση εντελώς μόνος/η σου, θα ήταν μία καλή και έξυπνη επιλογή να προσλάβεις έστω έναν μηχανικό για να επιβλέπει τις διαδικασίες, ώστε να αποφύγεις εν δυνάμει προβλήματα και βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία και θα σε προστατέψει από τις λάθος αποφάσεις, τις καθυστερήσεις των σχεδίων και τα επιπλέον χρέη.

Αν θέλεις από την άλλη να κάνεις την τέλεια αναμόρφωση χώρου μόνη/ος σου, παρακάτω θα βρεις όσο πιο αναλυτικά γίνεται τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αναλυτική Ανακαίνιση Βήμα-Βήμα

Σχεδιασμός 

Όπως και οι επαγγελματίες μηχανικοί, έτσι και εσύ θα πρέπει να φτιάξεις ένα προσχέδιο, ένα πλάνο για να έχεις μια συνολική ιδέα του τελικού επιθυμητού  αποτελέσματος.

Θα πρέπει λοιπόν να κάνεις ένα πλάνο για όλες τις διαδικασίες, πόσο θα κοστίσουν, μία λεπτομερή περιγραφή των εργασιών αλλά και ότι άλλο νομίζεις πως θα χρειαστεί να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα ο χρόνος που θα πάρει το έργο και τα υλικά που θα χρειαστούν.

Βασικά στοιχεία της ανακαίνισης που πρέπει να προγραμματίσεις είναι τα εξής:

  1. Έναν προϋπολογισμό, έστω στο περίπου, αλλά θα ήταν φυσικά καλύτερο και πιο εξυπηρετικό αν είχες έναν ακριβή προϋπολογισμό. Θα ήταν καλό να υπολόγιζες λοιπόν πόσο θα κοστίσουν τα υλικά, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις ή ότι άλλο μπορεί να χρειαστείς.
  2. Μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ένα απλό to-do list. Αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που χρειάζονται είτε λεπτομερώς είτε στο περίπου, έτσι ώστε να έχεις μια εικόνα των διαδικασιών ανά πάσα στιγμή, να ξέρεις ποιες θα κάνεις εσύ και ποιες θα αναθέσεις σε επαγγελματίες (αν θες να προσλάβεις επαγγελματίες) αλλά και να ξέρεις ποιες έχεις τελειώσει και ποιες όχι.
  • Υπέβαλλε αίτηση για άδεια για τις εργασίες από την πολεοδομία. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις έγκριση από την πολεοδομία ώστε να ξέρεις ότι όλες οι εργασίες είναι 100% νομικές και δεν θα έχεις νομικά προβλήματα στο μέλλον, τα οποία θα είναι πολύ σοβαρά.

Οροφή, Τοίχος, Κουφώματα

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να προστατέψεις τις μελλοντικές εργασίες και διαδικασίες τις αναμόρφωσης του ακινήτου σου κάνοντας κάποιες μικρές επισκευές σε συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις την στατικότητα, σταθερότητα και ακεραιότητα όλου του κτηρίου και σημείων αυτού, όπως για παράδειγμα τα θεμέλια., αλλά και ότι θα παραμείνει στεγνό και μακριά από την υγρασία άλλα μέρη του σπιτιού, όπως οι τοίχοι, η οροφή, τα παράθυρα, τα κουφώματα κτλ.

Τα βήματα λοιπόν που θα πρέπει να κάνεις είναι τα εξής:

  1. Ασφαλίστε το σπίτι
  2. Κάνε επισκευές σε μέρη τα οποία μπορεί να χρειάζονται επιδιόρθωση επειδή έχουν διαφθαρθεί ή αποδυναμωθεί, όπως για παράδειγμα τα θεμέλια, κάποιοι τοίχοι, κολώνες ή και διαχωριστικά που θέλεις να κρατήσεις. Επίσης θα ήταν καλό να επισκευάσεις ή ακόμα και να αντικαταστήσεις την στέγη (ειδικά αν είναι παλιό το κτήριο), ώστε να διασφαλίσεις μία ασφαλή διαμονή στο μέλλον.
  • Επισκευές ή αντικαταστάσεις παραθύρων. Θα πρέπει να επισκευάσεις ή να αντικαταστήσεις εντελώς τα παράθυρα (ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές). Έτσι, θα αποφύγεις μελλοντικά προβλήματα, που μπορεί ακόμα και να καταστρέψουν εντελώς τόσο το εξωτερικό όσο και το εξωτερικό του σπιτιού, λόγω της διείσδυσης του νερού.

Κατεδαφίσεις

Αυτή η διαδικασία εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και το πλήθος των εργασιών που απαιτεί η αναμόρφωση, αλλά και με την γενικότερη αρχική κατάσταση του σπιτιού.

Δεν είναι σπάνια η ανάγκη για κατεδάφιση σε τέτοιες περιπτώσεις, και πολλές φορές μπορεί να είναι και αρκετά πιο οικονομική, όμως αυτό τις περισσότερες φορές μέχρι τώρα έχει αποδεικτεί εκ των υστέρων.  Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, εάν το κρίνεις απαραίτητο, είναι να:

  1. Νοικιάσεις έναν μεγάλο κάδο για μπάζα
  2. Κατεδαφίσεις μερικά ή και όλα τα σημεία του σπιτιού που θέλουν ολική ανακαίνιση. (Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή! Δεν θα ήθελες να κατεδαφίσεις κάτι χρήσιμο, αφού θα χρειαστεί προφανώς πιο πολλά έξοδα και χρόνο για να φτάσεις στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα).
  • Φυσικά να προσέχεις κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αφού διάφορα υλικά που βρίσκονται στα μπάζα μπορεί να είναι επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα ο μόλυβδος.

Σκελετός Οικοδομής

Αφού έχεις τελειώσει με όλες τις παραπάνω εργασίες, είναι η ώρα να κάνεις τα εξής βήματα:

  1. Μετακίνηση και κατασκευή νέων τοίχων
  2. Μεγέθυνση σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες
  • Εγκατάσταση δοκών για περισσότερη ασφάλεια και την υποστήριξη μεγαλύτερου βάρους στον πάνω όροφο. Αφαίρεση ή προσθήκη παραθύρων

Θέρμανση, Κλιματισμός

Τώρα θα πρέπει να εγκαταστήσεις αγωγούς για κεντρική θέρμανση και κλιματισμό. Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό αν όχι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν ειδικό ώστε να είσαι βέβαιος/η ότι θα έχεις ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, και φυσικά ότι δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα στο μέλλον.

Ηλεκτρικές & Υδραυλικές Εγκαταστάσεις

Επίσης, εκτός από θέρμανση και κλιματισμό, σε αυτό το σημεία θα πρέπει να εγκαταστήσεις καινούριες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις (ειδικά αν το σπίτι είναι παλιότερο). Σε αυτό το σημείο η πρόσληψη ειδικού και επαγγελματία ίσως να είναι υποχρεωτική, αφού μια τέτοια σύνθετη και δύσκολη δουλειά απαιτεί εμπειρία και δεξιότητα.

Μόνωση

Είτε επιλέξεις θερμομόνωση, ηχομόνωση ή και τα δύο, τώρα είναι η στιγμή να το κάνεις. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πολλοί στην χώρα μας να απορρίπτουν εντελώς αυτή την διαδικασία, όμως αυτό είναι ένα μεγάλο και ίσως σοβαρό σφάλμα, το οποίο ίσως προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, οπότε μην ξεχάσεις να το κάνεις.

Γυψοσανίδες

Σε περίπτωση που οι τοίχοι του σπιτιού είναι από γυψοσανίδα, εδώ θα ήταν η τέλεια στιγμή για την συμβουλή ενός υδραυλικού και ηλεκτρολόγου, ο οποίος θα σου πει αν είναι εντάξει να κλείσεις ανοιχτούς τοίχους.

Πατώματα

Μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες και μόνο, θα ήταν καλό να εγκαταστήσεις καινούριο πάτωμα, ώστε να γλυτώσεις πιθανές ζημιές που θα μπορούσαν να γίνουν στα καινούρια πλακάκια από τις προηγούμενες δουλειές. Με λίγα λόγια, απέφυγε να βάλεις καινούριο πάτωμα στην αρχή των εργασιών, γιατί μπορεί να έχεις περισσότερα έξοδα, ή απλά ένα όχι τόσο λείο και όμορφο πάτωμα.

Ξυλουργικές Εργασίες

Τώρα είναι η καταλληλότερη ώρα για ξυλουργικές εργασίες, εργασίες δηλαδή που δεν επηρεάζουν άμεσα την δομή του κτηρίου, όπως για παράδειγμα οι κάσες, οι βιβλιοθήκες, ξύλινα πλαίσια ή και πτυσσόμενα τραπεζάκια.

Βάψιμο Τοίχων

Έπειτα από όλες αυτές τις δουλείες είναι η ώρα για το βάψιμο των τοίχων, την εγκατάσταση ταπετσαριών ή κάποιο άλλο σχέδιο που έχεις για τον τοίχο σου και την διακόσμησή του.

Επίπλωση και Διακόσμηση

Φυσικά και η επίπλωση και διακόσμηση είναι από τα κύρια στοιχεία ενός σπιτιού. Βρες λοιπόν ένα ύφος, ένα στυλ που να σου αρέσει και να σε εκφράζει, και διακόσμησε το σπίτι σου όπως θέλεις εσύ, βάζοντας όποια έπιπλα θες, και διακοσμώντας το όπως θες! Κάνε το μοναδικό, ειδικά φτιαγμένο για εσένα και του αγαπημένους σου!

Θερμοπρόσοψη

Αφού έχουμε ασχοληθεί πλήρως με το εσωτερικό του σπιτιού, έχει έρθει η ώρα για να ασχοληθούμε με το εξωτερικό του σπιτιού, τοποθετώντας μόνωση στην εξωτερική επιφάνειά του, το οποίο θα εξασφαλίσει περεταίρω εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξωτερικές Παρεμβάσεις

Τέλος, εάν ζεις σε μονοκατοικία με κήπο, ή και ακόμα σε πολυκατοικία και θες να διακοσμήσεις τον κήπο κάνοντας καλό και στους γείτονες (φυσικά με την έγκρισή τους), τώρα είναι η ώρα.

Θα μπορούσε σαν φτιάξεις έναν φράχτη αν δεν υπάρχει ήδη, ένα σκίαστρο ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει. Νιώσε ελεύθερος να δημιουργήσεις και να κάνεις το σπίτι σου μοναδικό όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Κόστος Ανακαίνισης

Το πιο εύλογο και σύνηθες από τα ερωτήματα που μπορεί να έχεις για την συντήρηση και αναμόρφωση του χώρου  είναι το πόσο θα σου κοστίσει.

Το κόστος μια (ανα)κατασκευής μετριέται σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ή αλλιώς €/, δηλαδή όσο κοστίζει κάθε τετραγωνικό μέτρο της κατασκευής (μέσος όρος).

Το κόστος μίας εντελώς καινούριας κατασκευής που ξεκινάει από τα θεμέλια μέχρι και την οροφή μπορεί να κοστίζει από 800 έως και 100 ευρώ.

Η τιμή φυσικά μπορεί να είναι διαφορετική από αυτές, και αλλάζει ανά περιοχή.

Οι τιμές των αποκαταστάσεων από την άλλη, κυμαίνεται από 150-400€ ανά τετραγωνικό μέτρο (μέσος όρος).

Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου αλλά και το πλήθος των εργασιών και επισκευών που απαιτούνται. Φυσικά αν κάνεις όλες τις δουλειές ολομόναχος/η (κάτι το οποίο δεν συνισ τάται, ειδικά για τεχνικά θέματα) ίσως η τιμή μειωθεί, αν βέβαια όλα είναι επιτυχημένα.

Για παράδειγμα, η αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 50 μπορεί να κοστίζει από 50×150=7500€ έως και 50×400=20.000€, με μέση τιμή τα 13.750€.

Τώρα που έχεις μάθει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την τέλεια ανακαίνιση του χώρου σου, από την πρώτη διαδικασία μέχρι και την τελευταία, και όλα τα μυστικά,  μη διστάσεις να ξεκινήσεις τις εργασίες! Καλή επιτυχία!

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Author: Χρήστος ΠαπαναστασίουΧρήστος Παπαναστασίου Aρχιτέκτονάς της εταιρείας Anakaineasy