Scroll Top

Αναλυτικό κόστος ανακαίνισης

Ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη εν έτη 2020, όπου όλοι χρειάζονται μια αλλαγή και οι μόδες συνεχώς αλλάζουν,  είναι μία από τις καλύτερες λύσεις στο πρόβλημα.

Είναι απολύτως λογικό να θέλεις να αλλάξεις την αύρα και τον αέρα του σπιτιού σου, αλλά και την ενέργειά του.

Ανακαινίζοντας το σπίτι σου δημιουργείς ένα εντελώς διαφορετικό καθημερινό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να νιώσεις και εσύ μια ανανέωση, μία εσωτερική αλλαγή.

Ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά ερωτήματα που όλοι έχουμε πριν ξεκινήσουμε μια ανακαίνιση, είναι το κόστος της.

Παρά την οικονομική ανεπάρκεια που μερικοί μπορεί να βιώνουν, λόγω της οικονομικής κρίσης που ζούμε, το «εμπόδιο» είναι αμελητέο.

Δηλαδή, η ανακαίνιση μπορεί να γίνει πολύ οικονομική και budget-friendly, εάν υπάρχει η ανάγκη.

Ακόμα και αν είναι εύκολο να υπολογίσουμε στο περίπου την κατώτερη πιθανή τιμή για την αναμόρφωση, ο υπολογισμός της ανώτερης τιμής είναι δύσκολος.

Αυτό συμβαίνει γιατί παίζει μεγάλο ρόλο το κόστος των εμπορικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και το κόστος άλλων κατασκευών με μεγάλη απόκλιση τιμών.

Δηλαδή, πλακάκια, είδη υγιεινής και έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες αντίστοιχα.

Μπορεί όμως να υπολογιστεί στο περίπου ή με μέσο όρο η τιμή ολικής ανακαίνισης ενός διαμερίσματος, στο οποία χρησιμοποιήθηκαν υλικά και κατασκευές αξιοπρεπούς ποιότητας και μέτριου κόστος.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις για τα βασικά στοιχεία μιας ανακαίνισης, ώστε να ξέρεις πως να κάνεις την τέλεια αναμόρφωση χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά και να αποφύγεις εν δυνάμει λάθη και σφάλματα.

Σύγκριση Τιμών

Θα ήταν εύλογο να συγκρίνουμε τις διάφορες των τιμών ανάμεσα σε ένα παλιό και ένα καινούριο σπίτι.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα διαμέρισμα των 90 με 100 τετραγωνικών μέτρων. Ένα καινούριο διαμέρισμα, το οποίο έχει αγοραστεί από έναν εργολάβο πολυκατοικιών, μέχρι το 2008 θα κόστιζε τουλάχιστον 250.000€.

Aπό το 2015, από την άλλη, στοιχίζει περίπου 130.00€. η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι φυσικά, και παίζει μεγάλο ρόλο στην τιμή του.

Σε μια τέτοια περίπτωση:

  • Η ποιότητα των υλικών, των πρώτων υλών και των εργασιών που έχουν γίνει θα είναι άγνωστες.
  • Οι χώροι θα είναι διαμορφωμένοι με βάση κάποιες γενικευμένες και τυποποιημένες ανάγκες, δηλαδή για παράδειγμα μεγάλα σαλόνια, μικρές κρεβατοκάμαρες και τα λοιπά.
  • Συνήθως οι ντουλάπες αλλά και τα έπιπλα κουζίνας έχουν φτιαχτεί με πολύ οικονομία στα μέτρα. Αυτό φυσικά δεν προσφέρει και την καλύτερη ποιότητα.

Ας υποθέσουμε ένα καινούριο διαμέρισμα, το οποίο θα κατασκευάσεις μόνος/η σου, φτιάχνοντας έναν ακόμα όροφο στη μονοκατοικία σου.

Μια τέτοια δουλειά θα στοίχιζε γύρω στα 140.000€ έως και περίπου τα 160.000€, μέχρι το τέλος του 2009. Σήμερα, δηλαδή από το 2015, η ίδια δουλειά θα κοστίζει από 90.000€ μέχρι και 110.000€.

Ένα διαμέρισμα το οποίο επρόκειτο να ανακαινιστεί ολικά, με επιφάνεια 90 με 100 περίπου τετραγωνικά μέτρα, μέχρι και το 2009 θα στοιχίζει ανάμεσα στα 47.000€ μέχρι και τα 52.000€.

Από το 2015, η ίδια ακριβώς δουλειά θα κοστίσει από 33.000€ έως και 37.000€ και το ΦΠΑ. Σε μια τέτοια ανακαίνιση, παραμένουν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι, μερικοί εσωτερικοί και η πλάκα της οροφής.

Παρατηρείται λοιπόν, ότι από το 2015, παρ’ όλο που οι αγορές καινούριων διαμερισμάτων έχουν πέσει σημαντικά, ο μέσος όρος του κόστους μιας ανακαίνισης έχει επίσης πέσει από 20% έως και 25%.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα εργατικά έχουν χαμηλώσει κατά μέσο όρο 40%, ενώ τα υλικά κ αι οι πρώτες ύλες, δηλαδή τα πλακάκια, είδη υγιεινής και τα λοιπά, έχουν πέσει έως και 60%.

Γενική Ανακαίνιση

Αποξηλώσεις – καθαιρέσεις

Κάποιες βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν σε μια γενική ανακαίνιση είναι οι αποξηλώσεις και οι καθαιρέσεις. Για αυτές τις δουλείες θα χρειαστείς περίπου 800€ με 1000€.

Μερικές από αυτές τις εργασίες αφορούν:

  • Τις αποξηλώσεις του ήδη υπάρχον σταθερού εξοπλισμού, δηλαδή για παράδειγμα η παλιά επίπλωση της κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων των πλακακιών του φόντου,
  • Οι παλιές ντουλάπες ιματισμού, οι οποίες συνήθως είναι δύο σε ένα τριάρι διαμέρισμα τα είδη υγιεινής και τα πλακίδια του μπάνιου
  • Η καθαίρεση ενός τοίχου των 9 τετραγωνικών μέτρων
  • Τα σοβατίσματα αλλά και άλλες οικοδομικές επισκευές, τα οποία είναι αναγκαία μετά από κάθε αποξήλωση
  • Την ενοικίαση τουλάχιστον 3 κάδων για την απομάκρυνση των μπάζων αλλά και άλλες εργασίες αποκατάστασης των εργασιών και επισκευών.

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

Για μία νέα, πλήρης ηλεκτρολογική εγκατάσταση, θα χρειαστείς περίπου 1.500€. Οι νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις καινούριες γραμμές φωτισμού αλλά και παροχής ρευματοδοτών.

Δηλαδή, πρίζες για όλους τους χώρους του διαμερίσματος, αλλά και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις των ενισχυμένων γραμμών. Όπως για παράδειγμα αυτές που θα εξυπηρετούν τις μικροσυσκευές της κουζίνας, αλλά και άλλες διάφορες συσκευές με απαίτηση φορτιών και φυσικά τα κλιματιστικά.

Όλα αυτά θα γίνουν, φυσικά, αφού πρώτα έχουν αποξηλωθεί οι παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Γενικότερα, αναγκαίο είναι να κατασκευαστούν καινούριες, ενισχυμένες γραμμές, όπου και αν αυτές απαιτούνται από σύγχρονες ανάγκες λειτουργείας ενός διαμερίσματος.

Πέρα από αυτά, υπολόγισε ότι αναγκαίες είναι επίσης οι γραμμές χαμηλής τάσης, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες.

Δηλαδή, αυτές που αφορούν για παράδειγμα μια δορυφορική τηλεόραση, ένα Home Cinema, γραμμές U T P ή δικτύου υπολογιστών και τον συναγερμό, έστω και ως προ εγκατάσταση.

Υδραυλικές Εγκαταστάσεις

Το κόστος για τις απαιτούμενες εργασίες μιας γενικής ανακαίνισης, όσον αφορά τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, είναι το ανελαστικό ποσό των περίπου 1.400€.

Αυτές οι εργασίες συμπεριλαμβάνουν απαραίτητα νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης ζεστού και κρύου νερού για την κουζίνα αλλά και το μπάνιο, καθώς και νέες αποχετεύσεις.

Σε αυτά τα 1.400€, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης οι οποίες αφορούν την κουζίνα αλλά και το πλυντήριο πιάτων,
  • Όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης που αφορούν το μπάνιο μαζί με το πλυντήριο ρούχων,
  • Και φυσικά τις νέες γραμμές για έναν ηλεκτρικό ή έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι και οι αποξηλώσεις θα είναι αναγκαίες. Αποξηλώσεις δηλαδή επανατοποθετήσεις σωμάτων θέρμανσης, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να βαφθούν οι τοίχοι.

Τέλος, στο προαναφερόμενο κόστος της αντικατάστασης των υδραυλικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται και οι τοποθετήσεις των ειδών υγιεινής μαζί με τα αξεσουάρ.

Πλακάκια και Επενδύσεις Δαπέδων και Τοίχων

Όσον αφορά τις εργασίες τοποθέτησης των πλακιδίων του μπάνιου, μαζί με το εμβαδόν του δαπέδου να είναι τέσσερα τετραγωνικά μέτρα, καθώς και την τοποθέτηση πλακακιών στο φόντο της κουζίνας, θα χρειαστείς περίπου 1.000€.

Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μαζί με τους τοίχους του μπάνιου, και τα τετραγωνικά τοποθέτησης τα οποία θα είναι περίπου 25, μαζί με την φύρα.

Εάν όμως πρόκειται να τοποθετηθούν νέα πλακίδια στα δάπεδα, τότε το κόστος θα αυξηθεί. Τέτοιες δουλειές συνήθως χρεώνονται ως τοποθέτηση περίπου στα 10,00€/τετραγωνικό μέτρο.

Ελαιοχρωματισμοί και Προετοιμασίες Επιφανειών

Για ελαιοχρωματισμούς, μαζί με τις προετοιμασίες των επιφανειών, θα χρειαστείς περίπου 1.800€. Αυτή η τιμή συμπεριλαμβάνει όλα τα υλικά, και αναφέρεται σε πολύ καλή και ποιοτική εργασία.

Αυτή θα περιλαμβάνει και την αφαίρεση των παλιών χρωμάτων από τους τοίχους αλλά και τις οροφές. Γενικότερα, οι εργασίες που αφορούν τον χρωματισμό και το βάψιμο των τοίχων, ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των επιφανειών που πρόκειται να βαφθούν.

Έχει δηλαδή πολύ μεγάλη σημασία η κατάσταση στην οποία είναι οι τοίχοι ενός παλιού διαμερίσματος. Εάν δεν βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, μπορεί να χρειάζονται τρία ή ακόμα και τέσσερα στρώματα μπογιάς για να βαφτούν σωστά και όμορφα.

Εάν από την άλλη, έχει διεισδύσει υγρασία μέσα στον τοίχο, ή ακόμη υπάρχουν  έντονα σημάδια φθοράς, θα είναι αναγκαία μια ειδική επεξεργασία.

Αυτή θα γίνει σε οποιαδήποτε επιφάνεια τοιχοποιίας, και φυσικά απαιτείται ένα καλό και ποιοτικό στεγανοποιητικό υπόστρωμα.

Ο ελαιοχρωματιστής επιβάλλεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην σωστή επεξεργασία.  Δηλαδή, δεν θα ξεκινήσει να βάφει ποτέ χωρίς να έχει ασταρώσει.

Μια νέα στρώση μπογιάς θα πρέπει να εφαρμοστεί απευθείας στον  τοίχο αφού έχει ασταρώσει.

Η σωστή αυτή διαδικασία επιβάλλει να έχουν ξυστεί οι τοίχοι από πριν και να έχουν σπατουλαριστεί με ειδικό στόκο, όλες οι επιφάνειες τοιχοποιίας, προκειμένου επιφάνεια που θα δειχτεί τους νέους χρωματισμού να είναι λεία.

Όσον αφορά την επιλογή των χρωμάτων, μπορείς να επιλέξεις από ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα χρωμάτων. Φυσικά όμως πριν επιλέξεις και αγοράσεις το οτιδήποτε, θα πρέπει να ελέγξεις και να σιγουρευτείς ότι είναι καλής ποιότητας.

Οι βαφές είναι χημικά προϊόντα, και ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στον αερισμό του χώρου κατά την διάρκεια του μπογιατίσματος.

Από την άλλη, η χρήση των οικολογικών χρωμάτων ολοένα και αυξάνεται, ειδικά σε χώρους που θα χρησιμοποιηθούν ως παιδικά δωμάτια. Μην ρισκάρεις σε τέτοιες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσεις συμβατική χημική μπογιά, μιας και είναι πολύ επιβλαβείς ειδικά σε μικρά παιδιά.

Για να υπολογίσεις πόσο θα κοστίσει ο ελαιοχρωματισμός, θα πρέπει να επιλέξεις εάν πρόκειται για ένα απλό αλλά καλό φρεσκάρισμα. Κάτι τέτοιο θα σου στοιχίσει περίπου 2-3€/τετραγωνικό μέτρο, με υλικά και εργασία.

Φυσικά και οι τιμές ελαιοχρωματισμός που δίνουν οι εργολάβοι διαφέρουν. Το τελικό κόστος δηλαδή διαμορφώνεται με βάση τις επιφάνειες αλλά και τον όγκο εργασιών.

Μια μέση προς καλή τιμή ελαιοχρωματισμού, μαζί με προεργασία , θα στοιχίσει περίπου 6,00€ έως και 8,00€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με τον όρο προετοιμασία  εννοούνται τα σπατουλαρίσματα, το αστάρωμα και δύο χέρια. Εάν όμως επιλέξεις να κάνεις θεματικές τεχνοτροπίες, το κόστος θα αυξηθεί με βάση το σχέδιο που θα επιλέξεις.

Εξωτερικά Κουφώματα ή Κουφώματα Αλουμινίου

Για μια αλλαγή στα κουφώματα, θα χρειαστείς περίπου 5.000€. Αυτή η τιμή αναφέρεται σε δύο μπαλκονόπορτες με ανοιγόμενα φύλλα και ρολά (διαστάσεων 1,23 πλάτος Χ 2,13 ύψος). Επίσης, δύο ανοιγόμενα παράθυρα διαστάσεων 1,25 Χ 1,00 ύψος) και ένα παράθυρο μπάνιου.

Όλα τα προαναφερόμενα περιλαμβάνουν ανάκληση και σήτες. Το κόστος των κουφωμάτων αλουμινίου το επηρεάζουν κυρίως οι μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα, τα ρολά, οι σήτες αλουμινίου και άλλα.

Θα πρέπει να είσαι προσεκτική/ός με τις όποιες προσφορές των εξωτερικών κουφωμάτων. Δηλαδή:

  1. Την ποιότητα κατασκευής
  2. Το χρώμα
  3. Την εταιρία που θα εμπιστευθείς
  4. Τον εφαρμοστή-τεχνικό που θα τα τοποθετήσει και φυσικά
  5. Το εάν είναι θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με θερμικούς υαλοπίνακες ή όχι

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εταιρίες κατασκευής-διέλασης αλουμινίου που υπάρχουν στην αγορά σήμερα, και εμπορεύονται τα συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου, υπόσχονται άρτια ποιότητα κουφωμάτων.

(Μερικά τυχαία ονόματα εταιριών είναι: Alumil, Etem, Europa, Profilco και άλλες). Εσύ όμως θα πρέπει να θυμάσαι πως τον πιο σημαντικό και κύριο ρόλο σε αυτήν την εργασία έχει ο εφαρμοστής, δηλαδή ο αλουμινάς.

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε αποχρώσεις αλλά και απομιμήσεις, το κόστος μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ειδικά οι απομιμήσεις ξύλου.

Άρα, η επιλογή σου όσον αφορά την βαφή των κουφωμάτων σε χρώμα απομιμήσεις ξύλου θα ανεβάσει κατά περίπου 50% το τελικό κόστος τους.

Εάν από την άλλη επιλέξεις κάποιο άλλο χρώμα, όπως για παράδειγμα το λευκό, παρατείνεται ο χρόνος παράδοσής τους. Αυτό ισχύει για όλα τα υπόλοιπα χρώματα σε σχέση με τα λευκά. Η επιβράδυνση αυτή θα κυμανθεί από 10% έως και 30%.

Στην περίπτωση που οι υαλοπίνακες, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα εξωτερικά κουφώματα είναι διπλοί (όπως και θα ήταν καλύτερο να είναι), και είναι θερμομονωτικοί και ηχομονωτικοί, τότε θα έχεις δυστυχώς μια επιπλέον επιβάρυνση η οποία εξαρτάται από το πάχος των κρυστάλλων.

Αυτό κυμαίνεται από 10% έως και 15% ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξεις. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι το μεγαλύτερο κενό μεταξύ δύο κρυστάλλων βοηθάει περισσότερο στην καλύτερη ηχομόνωση αλλά και θερμομόνωση.

Σταθερός Εξοπλισμός

Συνήθως το πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό μέρος της ανακαίνισης για τους περισσότερους, είναι οι αγορές σταθερού εξοπλισμού. Πολλές φορές βέβαια αυτές οι αγορές είναι πολύ δαπανηρές και πολλοί εύκολα ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό που είχαν ορίσει.

Μια έξυπνη ιδέα θα ήταν να γίνει η αγορά τους αφού έχουν γίνει τα μεγάλα έργα στο σπίτι.

Οι τιμές σε αυτές της αγορές ποικίλλουν. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις τιμές, οι οποίες είναι πάντα σχετικές με την ποιότητα των υλικών αλλά και την επιμέλεια της εργασίας.

Καλό θα ήταν να διαλέξεις μια μέση τιμή, και κυρίως στην επιλογή των εξοπλισμών της κουζίνας, των ντουλαπών, των ειδών υγιεινής και άλλως. Θα ήταν καλό επίσης να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς.

Όσον αφορά την αμοιβή των τεχνικών και των συνεργείων, παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο για την επιλογή θα πρέπει να έχει η τεχνογνωσία τους, αλλά και η εμπειρία και η πείρα τους.

Οι ευσυνείδητοι και έμπειροι τεχνική δεν θα ρίσκαραν ποτέ την φήμη τους και την δουλειά τους, όσον αφορά τα αναλώσιμα υλικά εφαρμογής. Θα διαλέξουν πάντα ένα καλό και αξιοπρεπές προϊόν.

Εάν πάλι εσύ επιθυμείς να κάνεις την δική σου έρευνα αγοράς για τα υλικά (όπως για παράδειγμα κόλλες πλακιδίων και άλλα), και έτσι έχεις την καλύτερη προσέγγιση.

Το μόνο δωμάτιο μιας μονοκατοικίας που της περισσότερες φορές χρειάζεται γενική ανακαίνιση είναι η κουζίνα. Θα μπορούσες να απευθυνθείς σε μια εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στις κουζίνες και μπορεί να προτείνει έτοιμες και γρήγορες λύσεις.

Αυτές τις λύσεις θα μπορεί να τις προσαρμόσει στις διαστάσεις του δικού σου χώρου. Ακόμα, θα μπορούσες να διαλέξεις έναν αξιόλογο και έμπειρο τεχνικό ή/και μαραγκό, ο οποίος θα εφαρμόσει στην πράξη το σχέδιό σου, ή ακόμα και αυτό του αρχιτέκτονα που θα εμπιστευθείς για το έργο σου.

Το κόστος σταθερής επίπλωσης όσον αφορά την ανακαίνιση της κουζίνας, διαμορφώνεται ανάλογα με τα υλικά και τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιηθούν.

Από απλά υλικά όπως είναι για παράδειγμα η μελαμίνη, το βαμμένο MDF, δηλαδή για τα ντουλάπια έως ακόμα και άλλους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός του δρύινου καπλαμά με γυαλί ή και μασίφ ξύλο.

Η καλύτερη τιμή που θα μπορέσεις να βρεις για ένα απλό MDF είναι περίπου 160€/τετραγωνικό μέτρο. Από την άλλη, η τιμή για τον καπλαμά με τζάμι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 300€/τετραγωνικό μέτρο, ή ακόμα και περισσότερα. Για τη λάκα, υπολόγισε περίπου το 20%.

Επιπλέον, στην αγορά μπορείς πλέον να βρεις, αι κυρίως όσο περνάει ο καιρός, νέες προτάσεις με καινούρια υλικά κατασκευής για κουζίνες. Πρόκειται για κουζίνες αλλά και ντουλάπες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από βακελίτη, (ή αλλιώς HPL).

Τα εσωτερικά κουτιά των ντουλαπιών είναι κατασκευασμένα, την πλειονότητα των φορών από λευκή μελαμίνη.

Οι πάγκοι της νέας αυτής κουζίνας έχουν την δυνατότητα να κατασκευαστούν από πολλά και ποικίλα υλικά, όπως είναι για παράδειγμα το Duropal, το corian, ο γρανίτης, η τσιμεντοκονία, το πλακάκι, το μ άρμαρο, το ξύλο, η ανοξείδωτη λαμαρίνα ή ακόμα και το γυαλί.

Θα χρειαστεί να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των μηχανισμών, όπως είναι για παράδειγμα οι μεντεσέδες, οι μηχανισμοί κίνησης, τα φρένα, τα κουμπάσα και άλλα.

Ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην αρχή των διαδικασιών είναι η επιλογή του σταθερού εξοπλισμού της ανακαίνισης που αφορά την επίπλωση της κουζίνας (δηλαδή τον νεροχύτη, τις μπαταρίες του νερού, τον απορροφητήρα, τον φούρνο και τα λοιπά).

Με αυτόν τον τρόπο θα προβλεφθούν οι σωστές παροχές που αφορούν κυρίως την ύδρευση, τις ηλεκτρολογικές γραμμές και άλλα.

Όσον αφορά την επίπλωση ιματισμού, είναι γενικά τα ίδια με την επίπλωση της κουζίνας που αναφέρθηκε παραπάνω.

Το τελικό κόστος, στην περίπτωση που προμηθευτείς μια βακελιτική κουζίνα (που έχει πλήρης επίπλωση με μηχανισμούς, πάγκου6ς και τα λοιπά) με συνολικό μήκος περίπου 8 μέτρα, θα χρειαστείς περίπου 2.000€.

Μαζί με τις ντουλάπες, δηλαδή δύο ντουλάπες με συνολικό όγκο 8 κυβικά μέτρα, υπολόγισε πως θα χρειαστείς περίπου 2.000€.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, κόστισε 2.650€. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται δέκα μέτρα κουζίνα, με πλήρης εξοπλισμό και πάγκο χαλαζία, νεροχύτη, μπαταρία νερού, ενισχυμένους μεντεσέδες, τροφοθήκη, απορροφητήρα, πόμολα ίνοξ και άλλα διάφορα αξεσουάρ.

Για 2 ντουλάπες ιματισμού μαζί με αξεσουάρ από βακελίτη και συρόμενες πόρτες, υπολόγισε πως χρειάζεσαι περίπου 3.200€.

Μπάνιο και Είδη Υγιεινής

Το μπάνιο είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής και συνήθης χώρος για ανακαίνιση. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί έχει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την σύνθεση των υλικών.

Η επιλογή του εξοπλισμού είναι αρκετά σημαντικό να γίνει εξ αρχής. Αυτό γιατί κάθε είδος και μάρκα εξοπλισμού έχει έναν δικό της, συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησης και εγκατάστασης.

Η ποικιλία των ειδών υγιεινής που μπορείς να επιλέξεις είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που μια ίδια μπανιέρα μπορεί να στοιχίσει από 180,00€, έως και 1.500€. Μπορεί  ακόμα και 3.000€ και ούτε ο καθεξής.

Σε περίπτωση που θα ήθελες να δημιουργήσεις κάτι πιο ξεχωριστό και μοναδικό, μπορείς να βάλεις στο μπάνιο σου και υδρομασάζ.  Υδρομασάζ για την μπανιέρα σου μπορείς να βρεις με τιμές που ξεκινάνε από περίπου 1.000€.

Ένας ιδιαίτερος νιπτήρας με περίτεχνο έπιπλο θα κόστιζε περίπου 400,00€ και λοιπά. Μπορείς όμως να βρεις και οικονομικές λύσεις. Δηλαδή μπορείς να βρεις κολώνα νιπτήρα μαζί με έναν απλό καθρέφτη με 100€, έως και 1.000€ για κάποιο ποιοτικό έπιπλο.

Βάση με τις επιλογές σου μπορεί η τιμή να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός που θα διαλέξεις, θα πρέπει να προσέξεις να είναι ανθεκτικός στην υγρασία και να έχει πολλή μηχανική αντοχή.

Όσον αφορά την τοποθέτηση των πλακιδίων και ειδών υγιεινής, καλό θα ήταν να ελέγξεις την στεγανότητα των υλικών. Θα πρέπει να δώσεις και προσοχή στους εν δυνάμει μύκητες. Ο υγρός εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σφραγισμένος με αντιμουχλική σιλικόνη.

Παράδειγμα

Για να μπορείς να έχεις μια καλύτερη ιδέα για το πόσο κοστίζει μία ανακαίνιση, πιο κάτω θα βρεις ένα παράδειγμα ανακαίνισης.

Η ανακαίνιση είναι ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας με εμβαδόν τα 80 τετραγωνικά μέτρα. Θα αναλυθεί το το κόστος της, για μια μερική ανακαίνιση, ή για μια γενική ανακαίνιση.

Συνολικά, μια αξιόλογη μερική ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων μπορεί να ξεκινάει με 250€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτή η τιμή συμπεριλαμβάνει και τα εξωτερικά κουφώματα αλουμίνιου, χωρίς θερμοδιακοπή.

Μια ποιοτική γενική ανακαίνιση εσωτερικών χώρων, χρησιμοποιώντας μόνο πιστοποιημένα υλικά , με μελέτη διακόσμησης, επίπλωση κουζίνας και επίπλωση ιματισμού, θερμικά κουφώματα και υαλοπίνακες, μπορεί να γίνει με αφετηρία τα 350€ ή τα 400€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος, μια πλήρης γενική ανακαίνιση, που γίνεται με γνώμονα την καλή ποιότητα των κατασκευών χωρίς εκπτώσεις, να ξεκινάει από τα 450€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτή η τιμή συμπεριλαμβάνει μελέτη διακόσμησης και οικοδομικές εργασίες, οι οποίες θα αλλάξουν τελείως την χωροθέτηση του σπιτιού.

Δηλαδή, εργασίες που απαιτούν εσωτερικά γκρεμίσματα, ειδικές κατασκευές, στατικές καίριες παρεμβάσεις αποκατάστασης και άλλες πολλές οικοδομικές εργασίες.

Γενικότερα

Γενικότερα, η ανακαίνιση ενός σπιτιού, είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να είναι και ακριβή.

Μπορεί συχνά να προκαλέσει δυσάρεστες σκέψεις, άγχος, πολλές δεύτερες σκέψεις και ενδοιασμούς.

Πλέον ξέρεις πάνω-κάτω το κόστος μιας αξιόλογης και ποιοτικής ανακαίνισης. Μπορείς δηλαδή να ορίσεις εσύ τον δικό σου προϋπολογισμό, που σε βολεύει. Μην αγχωθείς λοιπόν.

Αναθέτοντας την δουλειά σε έμπειρους επαγγελματίες και καθοδηγώντας τους, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Θα έχεις το τέλειο αποτέλεσμα χωρίς καν να το καταλάβεις.

Author: Χρήστος ΠαπαναστασίουΧρήστος Παπαναστασίου Aρχιτέκτονάς της εταιρείας Anakaineasy